Statement SPIOR n.a.v de ophef over de vrijdagspreek van Moskee Ettaouhid over Palestina-Israël conflict.

We dienen te waken voor een hetze, het criminaliseren van pro-Palestina opvattingen én het aantasten van de vrijheid van meningsuiting. Zolang men de wet niet overtreedt en de grondwet ons gezamenlijk kader vormt, moet er in een open samenleving en volwassen democratie als Nederland ruimte zijn voor pluriformiteit. Juist wat betreft opvattingen.
In de betreffende voordracht zei de spreker verschillende keren dat alles moet gaan volgens bestaande wet- en regelgeving. Er is een rechtsstaat en vrede en dat koesteren wij graag en wensen wij voor eenieder dichtbij of ver weg. Dat doet echter niets af aan het feit dat de Palestijnen het recht hebben om zichzelf te beschermen tegen het excessieve en decennialange geweld van de bezettingsmacht Israël. Het stelselmatig verdrijven en vermoorden van Palestijnse burgers – vrouwen, kinderen en onschuldige mannen – dat al tientallen jaren straffeloos gebeurt, heeft geleid tot enorme zorgen en diepe angst voor de expansiedrift van Israël.
De bij SPIOR aangesloten moskeeën roepen iedereen op tot rechtvaardigheid, dialoog en het bewaken van de harmonie. Daarbij streven zij er ook naar om gevoelens van angst, frustratie en machteloosheid binnen de eigen achterban te kanaliseren langs legitieme wegen. Het gaat dan om gebed, om demonstraties, om steun, om liefdadigheid en om de uitleg van de situatie aan de directe omgeving. Dit is in essentie ook wat de betreffende imam in zijn vrijdagpreek benadrukte.

Middels cookies kunnen wij onze diensten verbeteren. Accepteer ons cookie-beleid en help ons vooruit! Meer informatie