Honderden moskeeën vragen Koning omstreden Israëlische president niet te ontvangen

Persbericht Honderden moskeeën vragen Koning Israëlische president niet te ontvangen

Meer dan 200 moskeeën, verenigd in het regionale samenwerkingsverband K7, roepen de Koning op om de Israëlische president Isaac Herzog niet te ontvangen. Herzog is zeer omstreden doordat hij eind 2023 de tekst “Ik vertrouw op je” schreef op een enorme granaat die afgevuurd werd op het dichtbevolkte Gaza, waar inmiddels tienduizenden mannen, vrouwen en kinderen zijn gedood door Israëlisch militair vuur. Ook stelde Herzog in oktober dat de hele bevolking in Gaza verantwoordelijk is: “Deze retoriek over burgers die niet op de hoogte zijn, niet betrokken – het is absoluut niet waar. […] en we zullen vechten tot we hun ruggengraat breken.”

Aanstaande zondag staat een bezoek gepland van het Israëlische staatshoofd aan Nederland. Hij zal hier een toespraak houden bij het Nationale Holocaustmuseum, dat die dag geopend wordt door Koning Willem Alexander. Volgens de K7 is de komst van Herzog een enorme dreun voor een ieder die begaan is met het lot van de Palestijnse bevolking en rechtvaardigheid hoog in het vaandel heeft staan.

De regionale moskeekoepels stellen: “Iemand, een staatshoofd nota bene, die stelt dat onschuldige kinderen, vaders en moeders in Gaza als terroristen behandeld moeten worden en daarmee hun dood legitimeert, zou onzes inziens door niemand van de Nederlandse regering ontvangen moeten worden. Maar zeker niet door onze Koning. We vragen de Majesteit dan ook geen deel te nemen aan de ontvangst van Herzog.”
Naast de K7 hebben ook verschillende Joodse verenigingen en de mensenrechtenorganisatie ‘The Rights Forum’ zich uitgesproken tegen de komst van de Israëlische president.

Middels cookies kunnen wij onze diensten verbeteren. Accepteer ons cookie-beleid en help ons vooruit! Meer informatie