Islamitische koepelorganisaties geschokt door ‘holle straf’ Belastingdienst

Islamitische koepelorganisaties hebben geschokt gereageerd op de milde straf die de Belastingdienst krijgt naar aanleiding van de zwarte lijst die men hanteerde voor mogelijke fraudeurs.

De AP (Autoriteit Persoonsgegevens) heeft de Belastingdienst een boete van €3,7 miljoen opgelegd voor het stelselmatig overtreden van de Privacywet.
Van 2013 tot maart 2020 heeft de fiscus verboden handelingen verricht. Zo bestond er helemaal geen grondslag voor het opslaan van gegevens, werden verkeerde gegevens opgeslagen, voldeed de beveiliging niet en was er onvoldoende intern toezicht. Leeftijd, nationaliteit en zelfs een donatie aan een moskee werden gezien als verdacht en aangemerkt als “risicosignaal”. Discriminerend en schofferend voor de slachtoffers. De koepels reageren dan ook geschokt en bestempelen de boete als een holle straf.

“Het feit dat er een sanctie volgt op het discriminerende beleid is uiteraard iets dat wij toejuichen. Dat de sanctie slechts een boete behelst is echter schokkend. Het is alsof de dienst gebeten wordt door een papieren tijger. Het lijkt heel wat, maar men voelt er niets van”, aldus de koepels.

Enkele weken geleden riepen de koepels staatssecretaris Van Rij al op om aangifte te doen en in te zetten op strafvervolging. Als staatssecretaris Van Rij geen gehoor geeft aan de oproep overwegen de koepels dit alsnog zelf te doen.

Middels cookies kunnen wij onze diensten verbeteren. Accepteer ons cookie-beleid en help ons vooruit! Meer informatie