<>

Gezamenlijke verklaring informeel godsdienstonderwijs

De afgelopen dagen werden Nederlanders door NRC en Nieuwsuur geconfronteerd met een uitzending over vermeende misstanden in het islamitisch onderwijs. De media wekten de indruk dat op vele scholen en tijdens koranlessen die buitenschools worden aangeboden, wordt opgeroepen tot weerstand tegen andersdenkenden. Bovendien zouden aan de kinderen kledingvoorschriften worden opgedrongen, waardoor zij niet meer hun individuele voorkeur zouden kunnen volgen. Lees meer

 

Ben jij tussen de 14 en 30 jaar en wil jij DWARS gaan? Dan is dit jouw kans!

Ben jij tussen de 14 en 30 jaar en wil jij DWARS gaan? Heb jij altijd al warme aandacht willen schenken aan Rotterdam? Dan is dit jouw kans om samen met leeftijdsgenoten leuke activiteiten te organiseren voor de kwetsbaren in Rotterdam. Samen in groepsverband krijg je hier de kans voor! Lees meer

 

 

 

 

Vacatures directeur en medewerker acquisitie

SPIOR is op zoek naar een nieuwe, enthousiaste directeur die de komende periode de organisatie wil leiden en een medewerker acquisitie.

SPIOR bestaat dit jaar 30 jaar. In die tijd is er veel opgebouwd. De organisatie is steeds in beweging en staat voor een aantal actuele uitdagingen. Wil jij die uitdaging met ons aangaan en herken je je in het profiel, solliciteer dan nu! Lees meer

Vacature: leerkrachten Islamitisch Godsdienstig Vormingsonderwijs (IGVO)

logo SPIOR-since 1988Voor leerlingen op openbare basisscholen bestaat de mogelijkheid tot het volgen van islamitisch godsdienstig vormingsonderwijs (IGVO). SPIOR verzorgt dit type onderwijs op basisscholen door heel Nederland en heeft daartoe vakleerkrachten in dienst. Het betreft parttime aanstellingen, voor een of enkele uren in de week. Op dit moment zoeken wij nieuwe collega’s voor scholen in verschillende steden.

Voor meer informatie en contact zie: https://www.spior.nl/leerkrachten-islamitisch-godsdienstonderwijs

lees meer

Meld islamofobie!

600x600

Heb je te maken met uitsluiting of discriminatie omdat je moslim bent? Ben je bijvoorbeeld uitgescholden op straat of op social media? Of afgewezen voor een stage of baan vanwege je hoofddoek? Of heb je zelfs met geweld te maken gehad? Meld het dan nu bij SPIOR!

Je kunt je ervaringen melden bij SPIOR via 010-4666989, via meldislamofobie@spior.nl of via een bericht op onze facebook pagina: https://www.facebook.com/SPIOR .

Lees meer

SPIOR over Parijs: geen polarisatie maar harmonisatie

Categories: Actueel

SPIOR heeft met afschuw kennis genomen van de brute moord op de leraar in Parijs. Wij veroordelen iedere vorm van extremisme en terreur en leven uiteraard mee met de nabestaanden.

We zien nu als reactie op de gebeurtenis in Parijs dat de omstreden cartoons van het blad Charlie Hebdo opnieuw worden getoond, ditmaal levensgroot op diverse gebouwen in verschillende Franse gemeenten. SPIOR betreurt deze reactie ernstig.

Uiteraard begrijpt SPIOR de ruimte die de vrijheid van meningsuiting biedt. En die waarde onderschrijven wij ook. Het moedwillig beledigen en vertrappen van datgeen wat de ander zo lief is, dient echter geen doel. Het bevragen of bekritiseren van een godsdienst kan en heeft ook in de islamitische traditie zijn plek en ruimte. Er zijn talloze boeken geschreven over deze materie zonder enige ophef.

Het opzettelijk vernederen en kleineren door bijvoorbeeld het belachelijk maken van religieuze figuren, of dit nu gaat om Mohammed (vzmh), Jezus of Mozes (vzmh), raakt de moslim zeer diep. Als gelovige maar ook als medeburger, als buurman of buurvrouw.

Belediging is ook in het Westen, in Nederland, overigens niet ‘gewoon’, hoewel dit heden ten dage soms wel zo lijkt. Dat dit niet gewoon is blijkt onder meer uit bepalingen in de wet die zulks ook sanctioneren. Het laat onomwonden zien dat bepaalde gevoeligheden een bijzondere plek hebben in ons bestel. Niet alleen in de privésfeer, ook publiekelijk.

We zijn in ons land raciale beledigingen grotendeels te boven gekomen omdat erkend wordt dat beledigingen op die grond grievend kunnen zijn. Voor gelovigen, ook moslims dus, kunnen beledigingen van het geloof op dezelfde wijze binnenkomen.

SPIOR zet zich dagelijks in voor een betere samenleving. Een harmonieuze samenleving. Een samenleving zonder polarisatie. Wij doen dit vanuit onze islamitische identiteit. Constructief, rustig en altijd met respect voor de ander. Ook wanneer wij bepaalde ideeën of opinies niet delen. Dat heet beschaving.

Zakaria Chiadmi,
Voorzitter SPIOR.

Voor meer informatie:

M.Bouimj (directeur)
m.bouimj@spior.nl
010 466 69 89