<>

Gezamenlijke verklaring informeel godsdienstonderwijs

De afgelopen dagen werden Nederlanders door NRC en Nieuwsuur geconfronteerd met een uitzending over vermeende misstanden in het islamitisch onderwijs. De media wekten de indruk dat op vele scholen en tijdens koranlessen die buitenschools worden aangeboden, wordt opgeroepen tot weerstand tegen andersdenkenden. Bovendien zouden aan de kinderen kledingvoorschriften worden opgedrongen, waardoor zij niet meer hun individuele voorkeur zouden kunnen volgen. Lees meer

 

Ben jij tussen de 14 en 30 jaar en wil jij DWARS gaan? Dan is dit jouw kans!

Ben jij tussen de 14 en 30 jaar en wil jij DWARS gaan? Heb jij altijd al warme aandacht willen schenken aan Rotterdam? Dan is dit jouw kans om samen met leeftijdsgenoten leuke activiteiten te organiseren voor de kwetsbaren in Rotterdam. Samen in groepsverband krijg je hier de kans voor! Lees meer

 

 

 

 

Vacatures directeur en medewerker acquisitie

SPIOR is op zoek naar een nieuwe, enthousiaste directeur die de komende periode de organisatie wil leiden en een medewerker acquisitie.

SPIOR bestaat dit jaar 30 jaar. In die tijd is er veel opgebouwd. De organisatie is steeds in beweging en staat voor een aantal actuele uitdagingen. Wil jij die uitdaging met ons aangaan en herken je je in het profiel, solliciteer dan nu! Lees meer

Vacature: leerkrachten Islamitisch Godsdienstig Vormingsonderwijs (IGVO)

logo SPIOR-since 1988Voor leerlingen op openbare basisscholen bestaat de mogelijkheid tot het volgen van islamitisch godsdienstig vormingsonderwijs (IGVO). SPIOR verzorgt dit type onderwijs op basisscholen door heel Nederland en heeft daartoe vakleerkrachten in dienst. Het betreft parttime aanstellingen, voor een of enkele uren in de week. Op dit moment zoeken wij nieuwe collega’s voor scholen in verschillende steden.

Voor meer informatie en contact zie: https://www.spior.nl/leerkrachten-islamitisch-godsdienstonderwijs

lees meer

Meld islamofobie!

600x600

Heb je te maken met uitsluiting of discriminatie omdat je moslim bent? Ben je bijvoorbeeld uitgescholden op straat of op social media? Of afgewezen voor een stage of baan vanwege je hoofddoek? Of heb je zelfs met geweld te maken gehad? Meld het dan nu bij SPIOR!

Je kunt je ervaringen melden bij SPIOR via 010-4666989, via meldislamofobie@spior.nl of via een bericht op onze facebook pagina: https://www.facebook.com/SPIOR .

Lees meer

Presentatie (H)echt verbonden, 1 november 2018

Categories: Actueel,Overige Publicaties

Op donderdag 1 november vond de presentatie plaats van (H)echt verbonden, een initiatief van de gemeente Rotterdam in nauwe samenwerking met SPIOR. Het project richt zich op het bespreekbaar maken, voorkomen en oplossen van huwelijkse gevangenschap en het ondersteunen van koppels bij harmonieuze relaties. Hiertoe zijn in de afgelopen periode drie expertmeetings georganiseerd met vertegenwoordigers uit diverse religieuze en levensbeschouwelijke gemeenschappen, juristen, ervaringsdeskundigen, hulpverleners en onderzoekers. Met name in het betrekken van religieuze en levensbeschouwelijke gemeenschappen, in de brede diversiteit die Rotterdam daarin kent, heeft SPIOR een cruciale rol gespeeld. De expertmeetings hadden als doel om over en weer informatie uit te wisselen en te verkennen wat een ieder vanuit de eigen rol kan doen om misstanden in huwelijk en echtscheiding te voorkomen en tegen te gaan.

De samenwerking heeft geleid tot drie concrete producten:

  • Een uitgebreide publicatie waarin het religieus en burgerlijk huwelijk onder de loep worden genomen
  • Brochures voor zowel professionals als slachtoffers
  • Korte films met vertegenwoordigers van religieuze en levensbeschouwelijke gemeenschappen

In de ‘Boodschap aan de stad’, in het begin van de uitgebreide publicatie, spreken vele ondertekenaars zich uit over waar het om draait. Hieronder zijn twee passages uitgelicht:

‘Omnia vincit amor’, zo staat geschreven op een van de muurschilderingen in de eersteklas trouwzaal van het Rotterdamse stadhuis: liefde overwint alles. Het is een uitspraak die in een andere vorm, in een andere taal, mogelijk zelfs in een ander alfabet, evengoed als muurschildering zou kunnen dienen in gebedshuizen en plaatsen van samenkomst van de rijke schakering van religieuze en levensbeschouwelijke gemeenschappen in de stad. ‘Liefde’ is een van de belangrijkste, misschien zelfs wel het belangrijkste woord in al deze stromingen. Het maakt niet uit waar je vandaan komt of welke religie of levensbeschouwing je aanhangt: liefde is van alle tijden en is grenzeloos en universeel.

Hoe innig de band die partners met hun huwelijk bezegelen ook is, het kan in een huwelijk toch voorkomen dat de harmonie onder druk komt te staan. En in sommige gevallen leidt
dit tot het ontbinden van het huwelijk, tot echtscheiding. Dwang hoort niet thuis in een huwelijk en geen enkele religie of levensbeschouwing keurt onrecht binnen of als gevolg
van een huwelijk goed. Religie of tradities mogen niet gebruikt worden om zich achter te verschuilen in situaties van problemen binnen een huwelijk of echtscheiding.’

SPIOR kijkt met gepaste trots terug op het proces en de opgeleverde producten, met name vanwege de unieke, bredere samenwerking met diverse gemeenschappen. Dit bood gelegenheid om samen van elkaar te leren en tot nieuwe inzichten te komen. Naast alle direct betrokkenen aan het project was bij de presentatie onder meer ook wethouder Judith Bokhove aanwezig.

Klik hier om de producten in te zien.                                                                                                                        Klik hier voor de berichtgeving over (H)echt verbonden in RTV Rijnmond.                                                            Klik hier voor de berichtgeving over (H)echt verbonden in de NOS (vanaf 07:25).                                               Klik hier voor de berichtgeving over (H)echt verbonden in het Algemeen Dagblad.