<>

Gezamenlijke verklaring informeel godsdienstonderwijs

De afgelopen dagen werden Nederlanders door NRC en Nieuwsuur geconfronteerd met een uitzending over vermeende misstanden in het islamitisch onderwijs. De media wekten de indruk dat op vele scholen en tijdens koranlessen die buitenschools worden aangeboden, wordt opgeroepen tot weerstand tegen andersdenkenden. Bovendien zouden aan de kinderen kledingvoorschriften worden opgedrongen, waardoor zij niet meer hun individuele voorkeur zouden kunnen volgen. Lees meer

 

Ben jij tussen de 14 en 30 jaar en wil jij DWARS gaan? Dan is dit jouw kans!

Ben jij tussen de 14 en 30 jaar en wil jij DWARS gaan? Heb jij altijd al warme aandacht willen schenken aan Rotterdam? Dan is dit jouw kans om samen met leeftijdsgenoten leuke activiteiten te organiseren voor de kwetsbaren in Rotterdam. Samen in groepsverband krijg je hier de kans voor! Lees meer

 

 

 

 

Vacatures directeur en medewerker acquisitie

SPIOR is op zoek naar een nieuwe, enthousiaste directeur die de komende periode de organisatie wil leiden en een medewerker acquisitie.

SPIOR bestaat dit jaar 30 jaar. In die tijd is er veel opgebouwd. De organisatie is steeds in beweging en staat voor een aantal actuele uitdagingen. Wil jij die uitdaging met ons aangaan en herken je je in het profiel, solliciteer dan nu! Lees meer

Vacature: leerkrachten Islamitisch Godsdienstig Vormingsonderwijs (IGVO)

logo SPIOR-since 1988Voor leerlingen op openbare basisscholen bestaat de mogelijkheid tot het volgen van islamitisch godsdienstig vormingsonderwijs (IGVO). SPIOR verzorgt dit type onderwijs op basisscholen door heel Nederland en heeft daartoe vakleerkrachten in dienst. Het betreft parttime aanstellingen, voor een of enkele uren in de week. Op dit moment zoeken wij nieuwe collega’s voor scholen in verschillende steden.

Voor meer informatie en contact zie: https://www.spior.nl/leerkrachten-islamitisch-godsdienstonderwijs

lees meer

Meld islamofobie!

600x600

Heb je te maken met uitsluiting of discriminatie omdat je moslim bent? Ben je bijvoorbeeld uitgescholden op straat of op social media? Of afgewezen voor een stage of baan vanwege je hoofddoek? Of heb je zelfs met geweld te maken gehad? Meld het dan nu bij SPIOR!

Je kunt je ervaringen melden bij SPIOR via 010-4666989, via meldislamofobie@spior.nl of via een bericht op onze facebook pagina: https://www.facebook.com/SPIOR .

Lees meer

Ouderdom komt met vragen

Categories: Activiteiten 2017

Mensen komen vroeg of laat in aanmerking met zingeving en levensvragen. Deze dienen zich vaak aan naar aanleiding van verminderde gezondheid, ouderdom, verlieservaringen of rouwverwerking, eenzaamheid en sociaal isolement. Bij migrantenouderen spelen daarbij bovendien nog heimwee en vervreemding van zowel het land van herkomst als het nieuwe land een rol. Naarmate men ouder wordt, gaat men in het algemeen meer terug ‘naar de wortels’, maar veel ouderen met een migratiegeschiedenis zijn nergens meer echt geworteld. Tijdig signaleren kan voorkomen dat migrantenouderen structureel te kampen krijgen met een crisis in hun leven, de zin in het leven verliezen, zich niet meer actief opstellen in de samenleving en geïsoleerd raken.

Het project ‘Ouderdom komt met vragen’ beoogt sociaal isolement van migrantenouderen tegen te gaan, hun zelfredzaamheid te vergroten en ondersteuning te bieden bij zingeving en levensvragen. SPIOR zet de methodiek MOTTO in voor deze doelgroep: ouderen worden gekoppeld aan getrainde vrijwilligers die affiniteit hebben met hun religieuze en culturele identiteit. Om aan de groeiende vraag naar gesprekken rond zingeving en levensvragen van migrantenouderen tegemoet te komen, bouwt het project ‘Ouderdom komt met vragen’ voort op de bestaande, en bewezen effectieve, methodiek van MOTTO. De methodiek vertaalt zich naar de praktijk door ouderen te koppelen aan vrijwilligers die getraind zijn in aspecten van geestelijke verzorging om goede gespreksvoering te garanderen. Uit onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut en Ecorys naar het rendement van MOTTO is onder meer gebleken dat de ondersteuning ouderen meer grip op het leven biedt, zelfstandigheid vergroot en dat minder gebruik wordt gemaakt van de gezondheidszorg. Tevens concludeerden zij dat deze maatschappelijke effecten een rendement van 40 tot 60 procent opleveren. Dit betekent concreet dat iedere geïnvesteerde euro 1,4 tot 1,6 keer wordt terugverdiend.

Omdat dit specifieke project zich richt op migrantenouderen, en kennis van hun culturele en religieuze identiteit alsmede kennis van hun moedertaal noodzakelijk is, wordt de training aangevuld met een islamitisch perspectief op geestelijke verzorging. Dit vergemakkelijkt de identificatie, alsmede de communicatie met vrijwilligers.

Het project ‘Ouderdom komt met vragen‘ wordt mogelijk gemaakt door bijdragen van Oranje Fonds, Laurensfonds, Stichting Bevordering van Volkskracht, Fonds Lidmatenhuis en Stichting het R.C. Maagdenhuis.

Coalitie Erbij selecteerde de inzet van SPIOR in de bestrijding van sociaal isolement en eenzaamheid van migrantenouderen als een van de tien best practices in Rotterdam. Klik hier om de best practice terug te lezen.

Voor aanmelden, aanvullende informatie of een kennismakingsgesprek kunt u contact opnemen met Mohamed Laziz, coördinator van het project ‘Ouderdom komt met vragen’, telefonisch via 010-4666989 of per mail via m.laziz@spior.nl.