<>

Gezamenlijke verklaring informeel godsdienstonderwijs

De afgelopen dagen werden Nederlanders door NRC en Nieuwsuur geconfronteerd met een uitzending over vermeende misstanden in het islamitisch onderwijs. De media wekten de indruk dat op vele scholen en tijdens koranlessen die buitenschools worden aangeboden, wordt opgeroepen tot weerstand tegen andersdenkenden. Bovendien zouden aan de kinderen kledingvoorschriften worden opgedrongen, waardoor zij niet meer hun individuele voorkeur zouden kunnen volgen. Lees meer

 

Ben jij tussen de 14 en 30 jaar en wil jij DWARS gaan? Dan is dit jouw kans!

Ben jij tussen de 14 en 30 jaar en wil jij DWARS gaan? Heb jij altijd al warme aandacht willen schenken aan Rotterdam? Dan is dit jouw kans om samen met leeftijdsgenoten leuke activiteiten te organiseren voor de kwetsbaren in Rotterdam. Samen in groepsverband krijg je hier de kans voor! Lees meer

 

 

 

 

Vacatures directeur en medewerker acquisitie

SPIOR is op zoek naar een nieuwe, enthousiaste directeur die de komende periode de organisatie wil leiden en een medewerker acquisitie.

SPIOR bestaat dit jaar 30 jaar. In die tijd is er veel opgebouwd. De organisatie is steeds in beweging en staat voor een aantal actuele uitdagingen. Wil jij die uitdaging met ons aangaan en herken je je in het profiel, solliciteer dan nu! Lees meer

Vacature: leerkrachten Islamitisch Godsdienstig Vormingsonderwijs (IGVO)

logo SPIOR-since 1988Voor leerlingen op openbare basisscholen bestaat de mogelijkheid tot het volgen van islamitisch godsdienstig vormingsonderwijs (IGVO). SPIOR verzorgt dit type onderwijs op basisscholen door heel Nederland en heeft daartoe vakleerkrachten in dienst. Het betreft parttime aanstellingen, voor een of enkele uren in de week. Op dit moment zoeken wij nieuwe collega’s voor scholen in verschillende steden.

Voor meer informatie en contact zie: https://www.spior.nl/leerkrachten-islamitisch-godsdienstonderwijs

lees meer

Meld islamofobie!

600x600

Heb je te maken met uitsluiting of discriminatie omdat je moslim bent? Ben je bijvoorbeeld uitgescholden op straat of op social media? Of afgewezen voor een stage of baan vanwege je hoofddoek? Of heb je zelfs met geweld te maken gehad? Meld het dan nu bij SPIOR!

Je kunt je ervaringen melden bij SPIOR via 010-4666989, via meldislamofobie@spior.nl of via een bericht op onze facebook pagina: https://www.facebook.com/SPIOR .

Lees meer

Informatie over begraven in Nederland

Categories: Actueel

Afgelopen weken krijgt SPIOR via verschillende kanalen vragen over begraven in Rotterdam en omgeving. We zullen dit artikel blijven aanvullen.

Zoals wellicht bekend heeft stichting BIBIN in Zuidlaren een stuk grond gekocht, wat nu met man en macht gereed wordt gemaakt, om aldaar onze overledenen te kunnen begraven. Zodra er meer bekend is zullen wij u hier uiteraard via de website en onze sociale media kanalen over informeren. 

Er zijn overigens al enkele plekken in Nederland waar men volgens de islamitische regelgeving kan worden begraven. Zo kent Almere een volledig islamitische begraafplaats, heeft de gemeente Nuenen een islamitisch begraafvak op de gemeentelijke begraafplaats en is er in Bergen op Zoom een islamitische begraafvak onder beheer van de katholieke begraafplaats. De drie genoemde begraafplaatsen bieden de noodzakelijke ‘eeuwige grafrust’.

SPIOR zet zich, samen met andere vrijwilligers en organisaties daarnaast al jaren in voor de realisatie van een islamitische begraafplaats voor alle moslims in Rotterdam. Zodra een Islamitische begraafplaats in Rotterdam is gerealiseerd kan men altijd nog zijn dierbare laten overzetten.

Hoewel het zover echter nog niet is, zijn er wel ontwikkelingen. Er bestaat een kans dat eeuwige grafrust op onze gemeentelijke begraafplaatsen wordt ingevoerd.

Mocht de gemeente hiertoe besluiten dan kunnen bestaande graven worden omgezet naar een graf met eeuwige grafrust. Graven hoeven dan dus niet te worden verplaatst. Let op: dit is onder voorbehoud! Een korte toelichting volgt hieronder.

Begraven op gemeentelijke begraafplaatsen in Rotterdam. 

In Rotterdam is het op dit moment niet mogelijk om voor onbepaalde tijd (eeuwigdurend), begraven te worden. 

Het college van Rotterdam heeft wel de wens uitgesproken om dit voor alle Rotterdammers mogelijk te maken (op de bestaande gemeentelijke begraafplaatsen). Hiervoor dient de gemeenteraad echter eerst een verordening aan te passen. Mocht de gemeenteraad dit doen, dan is het streven om per 1 januari 2021 eeuwige grafrust op gemeentelijke begraafplaatsen mogelijk te maken. 

Momenteel is de capaciteit op de begraafplaatsen hiervoor toereikend, maar dit kan gezien de huidige, treurige omstandigheden (coronavirus) uiteraard zomaar veranderen.

Tarieven en praktijk 

Als dit jaar iemand overlijdt en begraven wordt op een gemeentelijke begraafplaats in Rotterdam, kan er voor 15 jaar grafrechten worden afgekocht (eigen graf). Als het in 2021 mogelijk wordt om voor onbepaalde tijd begraven te worden, kunnen deze grafrechten omgezet worden naar onbepaalde tijd. De al betaalde kosten worden dan in mindering gebracht op het totaalbedrag. 

Tarieven 2020 (let op! Tarieven kunnen wijzigen in 2021): 

Aankoop particulier graf, 15 jaar (eigen graf), 1 overledene: €1.032 

Aankoop particulier graf, onbepaalde tijd, 1 overledene: € 6.880 (gebaseerd op 100 jaar, 6 x 1.032) 

Afkoop onderhoud:€ 5.472  

Totaal: tarief grafrecht onbepaalde tijd, 1 overledene: € 12.352,00  

*Lees hier de raadsbrief die hierover gaat: 

https://rotterdam.raadsinformatie.nl/document/8512515/3/s20bb002454_4_29644_tds