<>

Gezamenlijke verklaring informeel godsdienstonderwijs

De afgelopen dagen werden Nederlanders door NRC en Nieuwsuur geconfronteerd met een uitzending over vermeende misstanden in het islamitisch onderwijs. De media wekten de indruk dat op vele scholen en tijdens koranlessen die buitenschools worden aangeboden, wordt opgeroepen tot weerstand tegen andersdenkenden. Bovendien zouden aan de kinderen kledingvoorschriften worden opgedrongen, waardoor zij niet meer hun individuele voorkeur zouden kunnen volgen. Lees meer

 

Ben jij tussen de 14 en 30 jaar en wil jij DWARS gaan? Dan is dit jouw kans!

Ben jij tussen de 14 en 30 jaar en wil jij DWARS gaan? Heb jij altijd al warme aandacht willen schenken aan Rotterdam? Dan is dit jouw kans om samen met leeftijdsgenoten leuke activiteiten te organiseren voor de kwetsbaren in Rotterdam. Samen in groepsverband krijg je hier de kans voor! Lees meer

 

 

 

 

Vacatures directeur en medewerker acquisitie

SPIOR is op zoek naar een nieuwe, enthousiaste directeur die de komende periode de organisatie wil leiden en een medewerker acquisitie.

SPIOR bestaat dit jaar 30 jaar. In die tijd is er veel opgebouwd. De organisatie is steeds in beweging en staat voor een aantal actuele uitdagingen. Wil jij die uitdaging met ons aangaan en herken je je in het profiel, solliciteer dan nu! Lees meer

Vacature: leerkrachten Islamitisch Godsdienstig Vormingsonderwijs (IGVO)

logo SPIOR-since 1988Voor leerlingen op openbare basisscholen bestaat de mogelijkheid tot het volgen van islamitisch godsdienstig vormingsonderwijs (IGVO). SPIOR verzorgt dit type onderwijs op basisscholen door heel Nederland en heeft daartoe vakleerkrachten in dienst. Het betreft parttime aanstellingen, voor een of enkele uren in de week. Op dit moment zoeken wij nieuwe collega’s voor scholen in verschillende steden.

Voor meer informatie en contact zie: https://www.spior.nl/leerkrachten-islamitisch-godsdienstonderwijs

lees meer

Meld islamofobie!

600x600

Heb je te maken met uitsluiting of discriminatie omdat je moslim bent? Ben je bijvoorbeeld uitgescholden op straat of op social media? Of afgewezen voor een stage of baan vanwege je hoofddoek? Of heb je zelfs met geweld te maken gehad? Meld het dan nu bij SPIOR!

Je kunt je ervaringen melden bij SPIOR via 010-4666989, via meldislamofobie@spior.nl of via een bericht op onze facebook pagina: https://www.facebook.com/SPIOR .

Lees meer

Het Nationale Islamdebat

Categories: Activiteiten 2017

In het huidige maatschappelijke en politieke debat wordt de positie van de islam en moslims binnen de Nederlandse samenleving in toenemende mate besproken. Thema’s zoals terrorisme, radicalisering, vluchtelingen, anti-semitisme, de positie van ex-moslims en vrouwen roepen vaak emotionele reacties op. Dit manifesteert zich onder meer in een verharding van discussies en debatten, met name op sociale media. Ook geven tegengestelde en verdeelde meningen voeding aan verscherpte verhoudingen tussen verschillende groepen.

Op 15 maart 2017 vinden de Tweede Kamerverkiezingen plaats. De uitslag van de verkiezingen is bepalend voor de toekomst van Nederland en de koers die wordt ingeslagen. Verschillende partijen schrijven in hun verkiezingsprogramma impliciet of expliciet over de islam, migratie en discriminatie en uitsluiting. SPIOR organiseert op 10 maart 2017 het Nationale Islamdebat in de Essalam-moskee, de grootste moskee van Nederland. Politieke partijen worden uitgenodigd om kleur te bekennen op hun visie over de islam in Nederland met vragen zoals: ‘Past de islam in Nederland? Is er plaats voor moslims in dit land? Mag ik zijn wie ik wil zijn? Of moeten we eens ophouden met de slachtofferrol?’ Yassin Elforkani treedt op als debatleider. Het debat kan ook via een livestream worden gevolgd.

Het Nationale Islamdebat wordt mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van Stichting Democratie en Media.

Terugblik

Op 10 maart 2017 vond het Nationale Islamdebat plaats in de Essalam-moskee. SPIOR kijkt terug op een levendig debat, met grote belangstelling van publiek en media. Aan het debat namen Mustafa Amhaouch (CDA), Salima Belhaj (D66), Farid Azarkan (DENK), Kathalijne Buitenweg (GroenLinks), Hero Brinkman (Ondernemerspartij), Attje Kuiken (PvdA) en Sadet Karabulut (SP) deel. Circa 400 bezoekers woonden het debat bij. Na een toespraak van burgemeester Aboutaleb is gedebatteerd over de thema’s identiteit in Nederland, discriminatie en uitsluiting en de scheiding tussen kerk en staat. Uit de reacties na afloop van het debat kan worden geconcludeerd dat het publiek de bijeenkomst waardeert en dat het hen heeft geholpen om een keuze te maken in de aanloop naar de verkiezingen. Er is behoefte aan soortgelijke initiatieven in de toekomst.

De livestream van het Nationale Islamdebat kun je hier terugzien.

De volgende binnenlandse media deden verslag van het debat:

De volgende buitenlandse media deden verslag van het debat: