De afgelopen dagen werden Nederlanders door NRC en Nieuwsuur geconfronteerd met een uitzending over vermeende misstanden in het islamitisch onderwijs. De media wekten de indruk dat op vele scholen en tijdens koranlessen die buitenschools worden aangeboden, wordt opgeroepen tot weerstand tegen andersdenkenden. Bovendien zouden aan de kinderen kledingvoorschriften worden opgedrongen, waardoor zij niet meer hun individuele voorkeur zouden kunnen volgen.
Als meerderheid van de Nederlandse moslims herkennen wij ons niet in het door Nieuwsuur en NRC geschetste beeld. Wij slagen als moslims in ons land er in om het geloof en de burgerschap met elkaar te verenigen. Wij respecteren het gezag van onze overheid, handelen loyaal binnen de stalen kaders van de grondwet en nemen deel aan de Nederlandse samenleving. Deze loyaliteit is door de uitzending onterecht in een kwaad daglicht gesteld.
Wij vragen de journalisten, omroepmedewerkers, bestuurders en politici dan ook om er mee op te houden zich ten koste van de Nederlandse moslims te profileren. Informeel onderwijs dat wordt aangeboden door Nederlandse moskeeën wordt beschermd door diverse grondrechten, zoals de verenigingsvrijheid, de vrijheid van godsdienst en de vrijheid van meningsuiting. Dit zolang er niets tegenstrijdigs is met de Nederlandse wet. De minister en de Inspectie voor het Onderwijs hebben op dit terrein geen bevoegdheden.
Als moslims delen wij niet de standpunten van alle politieke partijen, maar accepteren wij wel dat deze partijen in onze rechtsstaat het recht hebben hun standpunten te verkondigen. Zoals wij respect opbrengen voor het recht van anderen om hun mening te uiten, verwachten wij van die anderen hetzelfde respect. Dat is de kern van onze rechtsstaat.
In de betreffende uitzending werd naast informeel onderwijs in moskeeën ook aandacht besteed aan onderwijs op bijzondere scholen met een islamitische grondslag. Op grond van artikel 23 van de Grondwet staat het bijzondere scholen in Nederland vrij om het onderwijs naar eigen inzicht in te richten, zolang de kwaliteit verzekerd is. In ons stelsel ligt het zwaartepunt bij het bestuur van de school dat de bevoegdheid heeft om onderwijs aan te bieden in overeenstemming met de signatuur van de school. Het toezicht op dat onderwijs wordt binnen de school uitgeoefend in overeenstemming met de gekozen governance.
Ons valt op dat de discussies in politiek en media in Nederland vaak niet meer worden gevoerd met behulp van rationele argumenten. Hiermee wordt de rechtsorde ondermijnd. Ook wordt de inspanning van de islamitische gemeenschap waarmee een Nederlandse moslimtraditie moet ontstaan gefrustreerd door verdacht makende berichtgeving en islamofobe acties. Wij hebben besloten om dit soort islamofobe acties niet langer over onze kant te laten gaan. Wij zullen de media en de politiek voortdurend kritisch volgen en op hun verantwoordelijkheden wijzen.