<>

Gezamenlijke verklaring informeel godsdienstonderwijs

De afgelopen dagen werden Nederlanders door NRC en Nieuwsuur geconfronteerd met een uitzending over vermeende misstanden in het islamitisch onderwijs. De media wekten de indruk dat op vele scholen en tijdens koranlessen die buitenschools worden aangeboden, wordt opgeroepen tot weerstand tegen andersdenkenden. Bovendien zouden aan de kinderen kledingvoorschriften worden opgedrongen, waardoor zij niet meer hun individuele voorkeur zouden kunnen volgen. Lees meer

 

Ben jij tussen de 14 en 30 jaar en wil jij DWARS gaan? Dan is dit jouw kans!

Ben jij tussen de 14 en 30 jaar en wil jij DWARS gaan? Heb jij altijd al warme aandacht willen schenken aan Rotterdam? Dan is dit jouw kans om samen met leeftijdsgenoten leuke activiteiten te organiseren voor de kwetsbaren in Rotterdam. Samen in groepsverband krijg je hier de kans voor! Lees meer

 

 

 

 

Vacatures directeur en medewerker acquisitie

SPIOR is op zoek naar een nieuwe, enthousiaste directeur die de komende periode de organisatie wil leiden en een medewerker acquisitie.

SPIOR bestaat dit jaar 30 jaar. In die tijd is er veel opgebouwd. De organisatie is steeds in beweging en staat voor een aantal actuele uitdagingen. Wil jij die uitdaging met ons aangaan en herken je je in het profiel, solliciteer dan nu! Lees meer

Vacature: leerkrachten Islamitisch Godsdienstig Vormingsonderwijs (IGVO)

logo SPIOR-since 1988Voor leerlingen op openbare basisscholen bestaat de mogelijkheid tot het volgen van islamitisch godsdienstig vormingsonderwijs (IGVO). SPIOR verzorgt dit type onderwijs op basisscholen door heel Nederland en heeft daartoe vakleerkrachten in dienst. Het betreft parttime aanstellingen, voor een of enkele uren in de week. Op dit moment zoeken wij nieuwe collega’s voor scholen in verschillende steden.

Voor meer informatie en contact zie: https://www.spior.nl/leerkrachten-islamitisch-godsdienstonderwijs

lees meer

Meld islamofobie!

600x600

Heb je te maken met uitsluiting of discriminatie omdat je moslim bent? Ben je bijvoorbeeld uitgescholden op straat of op social media? Of afgewezen voor een stage of baan vanwege je hoofddoek? Of heb je zelfs met geweld te maken gehad? Meld het dan nu bij SPIOR!

Je kunt je ervaringen melden bij SPIOR via 010-4666989, via meldislamofobie@spior.nl of via een bericht op onze facebook pagina: https://www.facebook.com/SPIOR .

Lees meer

ANP, 29 januari 2015, ‘Zet afkickcentra op tegen radicalisering’

Categories: Actueel,SPIOR in het nieuws 2015

‘Zet afkickcentra op tegen radicalisering’

Rotterdam (ANP) – Een afkickcentrum voor moslims die radicaliseren is de beste manier zijn om extremisme tegen te gaan. ,,Stoot ze niet van je af. Dat is net zo inhumaan als wat die gewelddadige extremisten doen”, zegt de Pakistaanse vredesactiviste Mossarat Qadeem. Zij is deze week in Rotterdam om te vertellen over de manier waarop zij in het noordwesten van Pakistan honderden radicale jongeren weer op het goede pad kreeg. Qadeem adviseert onder meer regeringen over haar programma om jongeren te deradicaliseren en een plaats in de samenleving terug te geven. Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond (SPIOR) nodigde haar uit voor het project Vrouwen en Vrede, dat Oxfam Novib ondersteunt. Het zijn juist de moeders die een belangrijke rol spelen bij jongeren die radicaliseren, en die ze op andere gedachten kunnen brengen. ,,Ze staan het dichtst bij hun kinderen’’, stelt Qadeem. ,,Ook al verwijdert een kind zich in zijn puberteit van zijn ouders, blijf met ze in contact. Stel vragen, check wie hun vrienden zijn, hoe ze aan geld komen en wat ze zoal lezen.” Het eerste teken van radicalisering voor de omgeving is vaak agressie. Het kind is volgens Qadeem zo gehersenspoeld door negatieve krachten dat hij alles op een agressieve toon benadert. ,,Waarom staat dat glas daar, wat doet dat boek op tafel, waarom gaat mijn zus vanavond uit?” Dan wordt het zaak om in te grijpen, zegt ze. Qadeem denkt daarbij aan afkickcentra. Die handvatten wil Qadiem meegeven aan de Pakistaanse gemeenschap in Rotterdam, waar ze deze week voor spreekt. Voor veel moeders is het nog moeilijk om toe te geven, laat staan te herkennen dat hun kind radicaliseert, ziet Qadeem. ,,Als je het niet wilt zien, is het te laat; loopt je kind weg en valt daarmee ook de controle weg.” Het is zaak dat familie en overheidsinstanties gezamenlijk ingrijpen en weer invloed op het kind krijgen. Dat kan het beste door ze uit hun eigen leefomgeving te halen. ,,Zorg dat je een positief ideaal zet tegenover het negatieve ideaal van jihadisme, waarmee ze zijn gebrainwasht. Laat zien dat je om ze geeft; dat ze als mens belangrijk zijn. Als je dat niet doet, hebben ze niks meer te verliezen en gaan ze verder het verkeerde pad op.”

(c) ANP 2015 alle rechten voorbehouden


Bovenstaand bericht werd (onder meer) overgenomen in:

.