<>

Ramadan Moubarak!

Voor een grote groep moslims is vandaag de ramadan begonnen. SPIOR wenst alle moslims een gezegende vastenmaand  toe: Ramadan moubarak! Moge Allah, de Verhevene, onze vasten en gebeden aanvaarden en moge deze maand in het teken staan van barmhartigheid en verbinding tussen een ieder.

Lees meer

Verlenging sollicitatietermijn vacature directeur

SPIOR is op zoek naar een nieuwe, enthousiaste directeur die de komende periode de organisatie wil leiden. SPIOR bestaat dit jaar 30 jaar. In die tijd is er veel opgebouwd. De organisatie is steeds in beweging en staat voor een aantal actuele uitdagingen. Wil jij die uitdaging met ons aangaan en herken je je in het profiel, solliciteer dan uiterlijk 1 juni.

De volledige vacature is hier te bekijken.Lees meer

Aangifte tegen PVV-campagnespot

De recente campagnespot van de PVV in de Zendtijd voor Politieke Partijen gaat verder dan kritiek op de islam, het vormt een discriminatoire belediging van moslims en zet aan tot haat tegen en discriminatie van moslims. Dat stellen RADAR en vier koepelorganisaties die vandaag gezamenlijk aangifte hebben gedaan.

De Officier van Justitie heeft in reactie op alle aangiften laten weten geen strafbare feiten in de campagnefilm te zien en gaat om die reden niet tot vervolging over. SPIOR en de partnerorganisaties die aangifte hebben gedaan zijn het hier niet mee eens en beraden zich op verdere stappen.Lees meer

Ouderdom komt met vragen

naamloosMet het project ‘Ouderdom komt met vragen’ wil SPIOR ondersteuning aan ouderen bieden bij levensvragen. Binnen het project worden migranten ouderen door vrijwilligers ondersteund bij vragen over zingeving, overige levensvragen en bij eenzaamheid. Bent u of kent u een oudere voor wie dit aanbod interessant is? Of wilt u als betrokken vrijwilliger een maatje zijn voor een oudere? Neem dan contact met ons op. Lees meer

Meld islamofobie!

600x600

Heb je te maken met uitsluiting of discriminatie omdat je moslim bent? Ben je bijvoorbeeld uitgescholden op straat of op social media? Of afgewezen voor een stage of baan vanwege je hoofddoek? Of heb je zelfs met geweld te maken gehad? Meld het dan nu bij SPIOR!

Je kunt je ervaringen melden bij SPIOR via 010-4666989, via meldislamofobie@spior.nl of via een bericht op onze facebook pagina: https://www.facebook.com/SPIOR .

Lees meer

Volkskrant, 14 maart 2017: ‘Debat over hoofddoek is rookgordijn voor genderongelijkheid’

Categories: Actueel,Spior in het nieuws 2017

Op 14 maart 2017 stond de uitspraak gepland van het Europees Hof in twee zaken die draaiden om de vraag of het is toegestaan voor een werkgever om religieuze symbolen, zoals een hoofddoek, te verbieden. In het kader hiervan, en Internationale Vrouwendag van 8 maart, verscheen een opiniestuk in de Volkskrant over de strijd die moslimvrouwen dagelijks moeten leveren voor fundamentele mensenrechten, dat was opgesteld door negen Europese organisaties. Vanuit Nederland ondertekenden Marianne Vorthoren namens SPIOR en Sandra Doevendans namens vrouwenorganisatie Al Nisa het stuk.

Doevendans en Vorthoren zien dat moslimvrouwen vaak in beeld worden gebracht als onderdrukte vrouwen en dat met name de hoofddoek wordt gezien als symbool van onderdrukking. Maar in hoeverre is dit terecht? Vrijheid voor moslimvrouwen betekent dat zij hun eigen keuzes kunnen maken en zelf mogen kiezen wat ze willen dragen zonder daarbij de toegang ontzegd te worden tot de gezondheidszorg, het onderwijs en de arbeidsmarkt. Volgens hen staan deze fundamentele vrijheden vandaag op het spel.

Doevendans en Vorthoren betogen dat het debat over de hoofddoek wordt gebruikt als rookgordijn voor genderongelijkheid, want vrouwenrechten zijn helaas tot op de dag van vandaag nog niet voor alle vrouwen gegarandeerd, ongeacht hun religieuze, etnische of economische achtergrond. De discussie zou volgens hen moeten worden teruggebracht naar wat vrouwenemancipatie daadwerkelijk in de weg staat en daar speelt de kledingkeuze van een vrouw geen rol in.

Klik hier om het volledige stuk terug te lezen.