<>

Uitnodiging werkconferentie onderzoeksresultaten project “Ouderdom komt met vragen”

UITNODIGING

Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond en Erasmus Universiteit Rotterdam nodigen u uit voor een werkconferentie om de resultaten van het onderzoek naar het project “Ouderdom komt met vragen” met u te delen.

Datum: 27 juni 2019
Tijd: 15:00 uur tot 18:00 uur
Plaats: Erasmus Universiteit
Adres: Burgemeester Oudlaan 50

U bent van harte welkom.

Gelieve aan te melden per e-mail via m.laziz@spior.nl of telefonisch via 010-4666989.

 

Ied moebarak!

Moslims wereldwijd vieren het feest ter afsluiting van de vastenmaand Ramadan, ‘Ied-al-fitr, ook wel bekend als het Suikerfeest. SPIOR wenst iedereen een gezegend feest.

 

 

Vacatures directeur en medewerker acquisitie

SPIOR is op zoek naar een nieuwe, enthousiaste directeur die de komende periode de organisatie wil leiden en een medewerker acquisitie.

SPIOR bestaat dit jaar 30 jaar. In die tijd is er veel opgebouwd. De organisatie is steeds in beweging en staat voor een aantal actuele uitdagingen. Wil jij die uitdaging met ons aangaan en herken je je in het profiel, solliciteer dan nu! Lees meer

Vacature: leerkrachten Islamitisch Godsdienstig Vormingsonderwijs (IGVO)

logo SPIOR-since 1988Voor leerlingen op openbare basisscholen bestaat de mogelijkheid tot het volgen van islamitisch godsdienstig vormingsonderwijs (IGVO). SPIOR verzorgt dit type onderwijs op basisscholen door heel Nederland en heeft daartoe vakleerkrachten in dienst. Het betreft parttime aanstellingen, voor een of enkele uren in de week. Op dit moment zoeken wij nieuwe collega’s voor scholen in verschillende steden.

Voor meer informatie en contact zie: http://www.spior.nl/leerkrachten-islamitisch-godsdienstonderwijs

lees meer

Meld islamofobie!

600x600

Heb je te maken met uitsluiting of discriminatie omdat je moslim bent? Ben je bijvoorbeeld uitgescholden op straat of op social media? Of afgewezen voor een stage of baan vanwege je hoofddoek? Of heb je zelfs met geweld te maken gehad? Meld het dan nu bij SPIOR!

Je kunt je ervaringen melden bij SPIOR via 010-4666989, via meldislamofobie@spior.nl of via een bericht op onze facebook pagina: https://www.facebook.com/SPIOR .

Lees meer

Standpunt SPIOR radicalisering

Categories: Actueel

In de afgelopen maanden worden we overstelpt met beelden en berichten uit met name Syrië en Irak van grove schendingen van de menselijkheid door onverdraagzaamheid en geweld. Nederlandse moslims, waaronder SPIOR en haar achterban in Rotterdam-Rijnmond, nemen hier, net zoals andere medeburgers, geschokt en met afschuw kennis van. In de moskeeën en organisaties in onze achterban wordt al maanden en sterker nog, al jaren, duidelijk stelling genomen tegen iedere vorm van extremisme. Dat dit geweld wordt gepleegd uit naam van de islam, de religie die ons juist inspiratie en aansporing biedt tot vreedzaam samenleven, barmhartigheid, omzien naar anderen en mede verantwoordelijkheid nemen voor de gedeelde samenleving, maakt het voor ons extra pijnlijk om aan te zien.

SPIOR en de aangesloten organisaties zetten zich in voor preventie van radicalisering, onder meer door te investeren in weerbaarheid, onderwijs en werk. En door open discussies aan te gaan. Ook wij willen niet dat jongeren en hun familie slachtoffer worden van extremistische denkbeelden. Voor degenen die feitelijk misdaden plegen, hebben we vertrouwen in de werking van onze rechtsstaat. Tegelijkertijd maken we ons zorgen over mogelijk onbedoelde effecten van de toon van het politieke en publieke debat op dit punt. Steeds meer Nederlandse moslims voelen zich daardoor tweederangs burger in eigen land. Eenzijdige nadruk op repressieve maatregelen voor specifiek moslims, kan bovendien ‘munitie’ bieden voor ronselaars. Jongeren die kwetsbaar kunnen zijn voor dit verhaal, moeten we naar onze overtuiging juist dicht bij ons houden – open het debat aangaan en extremistisch gedachtegoed duidelijk aan de kaak stellen en tegelijk stellig laten weten en voelen dat ze volwaardig onderdeel zijn van deze samenleving. Een samenleving zonder uitsluiting, op welke grond dan ook. (Zie in dit kader ook de eerder gelanceerde campagne ‘Wij zijn MEER: Met Elkaar Een Rotterdam’) Daar zetten we ons al jaren voor in en dat zullen we blijven doen.

De benadering van SPIOR is ook in verschillende media naar voren gebracht.

Zo werd Marianne Vorthoren op 6 november 2014 door Groot Nieuws Radio telefonisch geïnterviewd.
Klik hier voor het interview.

Op 26 oktober 2014 reageerde Marianne op een opgezette hulplijn voor ouders van radicaliserende jongeren in een artikel van de NOS.
Klik hier voor het artikel.

In september reageerde SPIOR onder meer op de oproep van burgemeester Aboutaleb en wethouder Eerdmans in Trouw van 6 september jongstleden:

  • AD Rotterdam, zaterdag 6 september 2014: ‘Rust in Rotterdam geen toeval’
    Het Algemeen Dagblad onderzocht hoe het komt dat het in Rotterdam rustig is wat betreft signalen van radicalisering. Daarvoor sprak men onder meer met de Gemeente Rotterdam, met SPIOR-directeur Marianne Vorthoren en met imam Azzedine Karrat van de Essalam moskee. Een van de verklarende factoren voor de rust in Rotterdam is de al jarenlange preventieve inzet vanuit moslimorganisaties zelf op dit punt, onder meer in diverse projecten van SPIOR. Karrat zegt hierover in het artikel:

    “Mensen moeten beseffen dat de islamitische gemeenschap wel degelijk met dit thema bezig is. Van jongerenorganisaties, studentenverenigingen tot moskeeën. Verschillende gastsprekers dragen een boodschap uit die moet voorkomen dat jongeren radicale ideeën krijgen.”

  • Radio Rijnmond, Rijnmond Nu, 8 september 2014
    In Rijnmond Nu, het nieuws- en discussieprogramma van Radio Rijnmond, reageert Marianne Vorthoren onder meer op de oproep van burgemeester Aboutaleb en wethouder Eerdmands aan moslims in Nederland zich uit te spreken tegen de extremisten van de Islamitische Staat (IS).

    “Het gebeurt wel degelijk. De afgelopen maanden, het afgelopen jaar. In ieder geval binnen de moskeeën en binnen de gemeenschap. Imams zijn daar heel duidelijk over.”

Het ANP publiceerde het volgende bericht op 10 september, dat in diverse media is overgenomen:


‘Ferme taal Aboutaleb werkt averechts’

Woensdag, 10 september 2014 / 18:01

EXTREMISME

ROTTERDAM (ANP) – Burgemeester Ahmed Aboutaleb en wethouder Joost Eerdmans van Rotterdam hebben te grote woorden gebruikt om duidelijk te maken dat extremisten in de havenstad niet welkom zijn. ,,Dit drijft mogelijke jihadstrijders alleen maar meer in de armen van radicalen”, zegt directeur Marianne Vorthoren van SPIOR. Dat is het vertegenwoordigend orgaan van moslimorganisaties in Rotterdam-Rijnmond.

Aboutaleb en Eerdmans maakten zaterdag in een opiniestuk in Trouw onomwonenden duidelijk dat zij moslimextremisten afkeuren. Sterker nog, jihadisten uit de stad kunnen hun paspoort inleveren als zij kiezen voor de islamitische strijd, zo onderstreepte Aboutaleb zijn opinie zaterdag nog eens voor de camera’s. Donderdag vergadert de gemeenteraad onder meer over de publicatie.

Vorthoren vindt het vreemd dat Aboutaleb zulke harde woorden kiest, ,,want hij verklaart juist altijd de man te zijn die zijn bevolking binnenboord wil houden. Dan is het gebruik van bijvoorbeeld het woord verraad in het opiniestuk niet de manier om jongeren die zich aangetrokken voelen tot radicalisme, de goede kant op te helpen. Die duw je dan juist van je af.”

Vorthoren en de 66 moslimorganisaties die bij SPIOR zijn aangesloten, veroordelen het extremisme: ,,Maar het is een feit dat sommige moslimjongeren worstelen met hun identiteit, zich hier niet altijd welkom voelen en dat er met twee maten wordt gemeten. Ook al is dat niet altijd zo, ze voelen dat wel zo. Met die mensen moet je juist in gesprek blijven om ze de andere kant te laten zien.”

Het stevig taalgebruik van Aboutaleb en Eerdmans maakt het ouders en grootouders van moslimjongeren die zich zorgen maken over de worsteling van hun kroost, ook niet makkelijker om problemen ergens aan te kaarten. ,,Als je denkt dat hun paspoort wordt afgepakt, ga je de officiële instanties niet gauw vertellen dat je kind mogelijk jihadist is.” De oproep aan extremisten hun paspoort te komen inleveren, verbaast Vorthoren, omdat het in Rotterdam juist zo goed gaat.

(c) ANP 2014 alle rechten voorbehouden


Het bericht werd (onder meer) overgenomen in: